Is het nu wel of niet nodig om een virusscanner te hebben? En welke moet je dan eigenlijk kiezen als je er eentje wilt gaan aanschaffen? Ieder jaar zijn er volop testen van antivirus software en beveiligingssoftware voor de computer. Het is goed om jezelf bekend te maken met de zaken rondom virusscanners, malware protectors en spyware. Hierdoor is het namelijk mogelijk om ook voor jouw computer een goede bescherming te kiezen en te selecteren. Iets wat vandaag de dag nog belangrijker is dan een jaar geleden. Er komen namelijk dagelijks honderd duizenden nieuwe virussen, malware en spyware bestanden bij. Je moet jezelf, jouw bestanden en je computer hiertegen goed beschermen. Met een virusscanner maak je het mogelijk om hier de juiste bescherming tegen te krijgen.

Naast de vraag of je een virusscanner nodig hebt zijn er natuurlijk nog tal van andere vragen welke jezelf kunt stellen. Wat is bijvoorbeeld de beste virusscanner, moet je hiervoor betalen of de gratis versie nemen? Is een abonnement duurder dan een proefabonnement? Hoe goed zijn de verschillende virusscanners? Heb je naast een virusscanner nog meer beveiliging nodig voor je computer? Graag geven we je in dit artikel hier een antwoord op. Je kunt dan ontdekken wat er allemaal mogelijk is en zelf de beste beslissing nemen voor jouw persoonlijke situatie. Wel zo fijn.

De eerste vraag: Heb je wel een virusscanner nodig? Of niet?

verschillende logo's van virusscannersHet is mogelijk om je computer en je bestanden goed te beschermen tegen internetbedreigingen zonder dat je hier een virusscanner of antivirus voor nodig hebt. Het is goed om alle zaken up to date te houden. Denk hierbij aan het besturingssysteem en ook de programma’s op de computer. Natuurlijk moet je ook de internetbrowser en haar aanvullingen goed up to date houden. Als je dit doet is het al mogelijk om veel gevaren buiten de deur te houden. Een virusscanner gebruiken is daarnaast echter altijd een goede aanvulling.
Afhankelijk van het besturingssysteem kun je kiezen voor een aanvulling. Is Windows je besturingssysteem en gebruik je Windows 8 of 10 dan heb je een ingebouwde virusscanner. Het is echter een exemplaar welke voor een matige bescherming zorgt. Het is verstandig om de veiligheid van je computer te verhogen met een aparte virusscanner.  Voor Windows 7 en Windows Vista is het beter om een aparte virusscanner te installeren. Windows XP is een besturingssysteem waar je eigenlijk het beste direct van af kunt stappen en over kunt gaan stappen naar een andere versie van Windows.

Bij de Apple Mac OS systemen wordt vaak weinig melding gemaakt van virussen. Een virusscanner vinden de gebruikers niet altijd noodzakelijk. Het is echter aan te raden om voor de extra zekerheid hier wel gebruik van te maken. Hetzelfde geldt oor de iOS systemen.

Ook Android maakt het niet direct noodzakelijk om een virusscanner te gaan gebruiken. Het is echter wel beter om hier gebruik van te maken.

Wat is de beste virusscanner van dit moment?

Uit de laatste testen is de volgende volgorde van resultaten naar voren gekomen wanneer we het over virusscanners hebben.

  1. Bitdefender total security
  2. Webroot secure anywhere
  3. McAfee Internet Security

 

De eerste twee virussanners (G Data Internet security en de ESET Smart Security) zijn aardig gewaag aan elkaar. Ze zorgen allebei voor een goede beveiliging van je computer. Tevens zijn ze erg gebruiksvriendelijk en belasten ze het systeem minimaal. De kosten zijn voor beiden ongeveer 40 euro per jaar (per stuk).

McAfee staat ook in de lijst. Niet vreemd. Het is een uitstekende antivirus. Alleen de kosten van 70 euro per jaar zijn wat hoger dan de andere twee. Het zorgt ook dat er een toolbar in de browser komt, wat als vervelend ervaren kan worden.

Andere programma’s welke dicht in de buurt kwamen van deze winnaars zijn het Kaspersky internet security pakket en de Bitdefender internet security. Ze hebben goede scores bij de malwarebeveiliging, maar weer wat minder op het gebied van gebruikersgemak of de firewall. Norton Internet security scoorde ook goed.

Eigenlijk zijn het allemaal uitstekende programma’s om te gebruiken in onze ogen.

 

Virusscanner test
Antivirus test

 

Een gratis versie kiezen of de betaalde optie?

Er zijn volop gratis virusscanners te verkrijgen op het internet. De scanners zorgen voor een goede bescherming en halen vaak goede resultaten als het om de bescherming gaat van de computers. Wel ontbreken er altijd specifieke extra’s, zoals parental control, malware scanning en andere opties. Op Windows 8 en Windows 10 wordt gratis het Windows defender anti virus programma geleverd. Ondanks dat het gratis is, heeft het nog niet veel hoge ogen gescoord. Het kan dus nog beter met een extra anti virus programma.
Een gratis anti-virus scanner? Het is beter dan niets en ze werken vaak voldoende goed. Je hebt zeker waar voor je geld. Dit zonder enige gekkigheid.

Een abonnement verlengen is duur?

Als je tevreden bent over je virusscanner dan is het natuurlijk slim om het pakket te verlengen. Kies ervoor om de virusscanner nog een jaar te gaan gebruiken. Vaak moet je zelf actief het pakket verlengen. Soms gebeurt het in de vorm van een abonnement. Als je het eerste jaar een actietarief hebt gehad dan is het natuurlijk vaak zo dat het bij de verlenging wat duurder is. Het is dus slim om hier rekening mee te houden. Misschien zie je ergens anders nog een goede aanbieding? Dan kun je hier natuurlijk ook gebruik van gaan maken.

Hoe goed zijn de virusscanners van je internet provider?

internet providersSteeds meer internetproviders bieden een eigen beveiligingsprogramma aan. De vraag is alleen hoe goed deze ook je computer daadwerkelijk beveiligen. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Vaak scoren de programma’s niet zo hoog in de testen. Het is dus goed om hier gratis gebruik van te maken, maar om er voor te betalen is nog maar de vraag. Het is dan beter om een professioneel pakket te kiezen. Bij ziggo krijg je bijvoorbeeld f-secure.

Een virusscanner of een internetbeveiliging?

Een virusscanner kan je helpen om virussen op te sporen en te verwijderen of in quarantaine te zetten. Het is echter beter en slimmer om een compleet pakket aan internetbeveiliging te kiezen. Je krijgt dan een firewall, een anti spam functie, spyware en malware scanner en tal van andere extra’s, waaronder ook ouderlijk toezicht. Het kan goed en nuttig zijn en je een nog betere bescherming bieden op je computer.

Conclusie

De conclusie is eigenlijk dat een virusscanner geen overbodige luxe is. Het zorgt voor een goede bescherming van je computer. Je kunt gemakkelijk alle gegevens laten scannen en je computer goed beschermen. Wel zo fijn. Je kunt onbezorgd gaan browsen. Als je hulp nodig hebt dan kun je mensen van CB computerhulp inschakelen.

Internetbrowsers blokkeren ongeveer een derde van alle foute websites. Een virusscanner blokkeert maar liefst 70 procent van al deze foute pagina’s.

De standaard huis virusscanner van Windows  8 en Windows  10, de Windows Defender staat onderaan de meeste onderzoeken. Het is beter om voor een aanvullende virusscanner te kiezen en een aanvullende internet security.